Om Mats

Posted on November 21, 2012

0


Några därute tror sig veta vem Mats är. Och kanske har dessa Några rätt. Men för er andra ger vi här en enkel skildring av mannen som gör oss till ett uns mer än irrande bartömmare.


Ett smakprov av de attribut vår grand seigneur vet att behärska.

 

Mats är en elegant.
Han bär skräddarsytt, vet att konversera och behärskar geometri. Han är månadsgivare, trygg i sig själv och odlar sina intressen. Men Mats är också en hårdför härförare. Ty han har varit med. Sett ett och annat. Gjort en del. En vinddriven existens med närmast alkemistisk begåvning. Den som tar honom i hand slås av kraften; det tånglika tumgreppet, knogarna som draperade valnötter.

På vissa märker man tidigt om de är av Rätta Virket. Mats är karvad i sibirisk lärk – mörk och hård, dyr och vacker. I det militära, på sextiotalet, ska han ha valt ut till en liten grupp utan namn. Ungefär som vår nutida SOG. På agendan stod precisionsräder av det slag bara de med rätt sorts choklad i ryggsäcken klarar av.
Berättelsen om militärtjänstgöringen är snudd på bekräftad. Desto fler är myterna som aldrig mött replik. Men sant är att i detta kosmiska weltschmerz har Mats odlat en framgångsrik karriär som skarpslipad reklamman.
Och han är vår mentor.

Ett par dagar efter inlägget om det långsamma nyhetsflödet fick vi ett fax. Det var från Mats. Han hade läst och han hade begrundat. Sett ett värde i det lilla och uppmuntrade på sitt typiska, varma mästare/lärjunge-vis. Men varför hade vi nöjt oss med att plaska vid stranden? frågade han. Såg vi inte att där fanns mer att hämta? När vi nu gjort oss omaket att sondera en herrans massa hemsidor i ett enda svep, kunde vi då inte även föra med oss det systematiska fördelningstillståndet? Vi ställde oss ödmjukt oförstående och vände frågorna tillbaka.
En stund förflöt. Någon gick iväg och gjorde ett ärende, vi andra slog dank. Så rasslade det till i pappersfacket igen. Se där! Överst på arket, hans sigill. Men ur maskinen kom vare sig svar, direktiv eller förmaningar, bara ren statistik. Prydliga rader med tydliga markeringar efter Mats gåspenna. Publicera det här, skrev han. Vi ögnade igenom bladen, förfärades över dess uppenbara, rent avslöjande innehåll. Mats hade överträffat oss igen. Sett det vi borde sett. Det fick bli kvällsjobb.

Fortsättning följer…

 

Advertisements
Tagged: ,
Posted in: W.W.M.D.